Изявление на Адрианополската Митрополия относно забраната за служение на Старозагорския Митрополит Киприан в ОдринПревод: Йордан Георгиев

Вселенска Патриаршия
Света Митрополия на Адрианопол

ИЗЯВЛЕНИЕ

Светата Митрополия на Адрианопол във връзка с публикациите, съгласно, които Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей не е предоставил канонично разрешение на Високопреосвещения Митрополит на Стара Загора да свещенодейства в храм от нашата Епархия, заявява за възстановяване на истината, че:

В храма на Светите Константин и Елена в гр. Одрин преди години, без знанието на Вселенската Патриаршия, беше поставе бюстът на „екзарх“ Антим от български братя. Поради тази причина Вселенската Патриаршия тогава забрани на българските архиереи да свещенодействат в този храм до отстраняването на бюста. Както е известно, „екзарх“ Антим беше водач на българската схизма, която измъчи Църквата около 75 години.

След това Митрополит Амфилохий заявява, че това решение на Патриаршията е известно от години на българските архиереи и не е нещо ново за тях (от 2010 г. – Бел. прев.). Поради тази причина, верен на досегашната практиката на Вселенска Патриаршия по този въпрос, нашият Високопреосвещен Митрополит (на Адрианопол) не даде каноничното си разрешение на свето-Старозагорския Митрополит. Тази оправдана позиция на Майката Църква от много години е известна на българските архиереи и те я зачитат изцяло.

Другите сценарии, които видяха светлина (бяха публукувани в медии и електронни сайтове), във връзка с непредоставянето на канонично разрешение от страна на Вселенската Патриаршия, представиха причини, които нямат никаква връзка с действителността, които очевидно са несъстоятелни и не съответстват на истината. „В случая се визира предположението на някои гръцки и български медии, включително и изявлението на Митрополит Киприан пред медии, че причина за решението на Адрианополския Митрополит е украинският църковен проблем“ (Бел. прев.)

Съседният Йерарх Киприан, както е известно има братски връзки на взаимна любов в Христа с Митрополит Амфилохий, но и с всички останали Йерарси от Църквата на България, които винаги са добре дошли след покана или след разрешение на местния Митрополит да служат в другия храм на Свети Георги или да участват съмолитвено в храма на Светите Константин и Елена като ще свещенодейства местният Архипастир. (Митрополит Амфилохий – Бел. прев.) Трябва да се отбележи, че отношенията на нашата Митрополия с българската общност в Одрин са отлични.

И на края, всяко друго представено твърдение, не съответства на истината и не отразява действително братските връзки на сътрудничество и на взаимно разбирателство, които съществуват между Вселенската Патриаршия и Църквата на България.

Източник: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ,  ΡΟΜΦΑΙΑ