Митрополит Иларион Алфеев заплашва Александрийската Патриаршия | Ὁ Βολοκολάμσκ Ἱλαρίων ἀπειλεῖ τὸ Πατριαρχεῖον τῆς Ἀλεξανδρεῖας (BG) (GR)


Превод: Йордан Георгиев

„Всеправославна погнуса предизвика преди няколко часа разкритието–бомба, което дойде по погрешка от Службата за Външни църковни отношения с ръководител Волоколамски Митрополит Алфеев“ – пише в своя блог ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ уважаваният в цяла Гърция Протосингел на Закинтската Митрополия протопрезвитер Панайотис Каподистрияс.

А известният дипломат и международник Сотирис Дзумас от ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ задава следните въпроси, отправени към ръководството на РПЦ: „Кой ръководи древната Александрийска Патриаршия? Може би руснаците директно от Москва? Нека ни уведоми някой, за да не храним илюзии!“

Скандалното и заплашително писмо на Митрополит Иларион Алфеев насочено срещу Александрийския Патриарх и неговите Архиереи можете да го прочетете също и в един от най-големите и независими църковни новинарски сайтове в Гърция Orthodoxia INFO.

Също така споменава и за слуховете, разпространявани от руски тролове в интернет срещу трима Йерарси от Александрийската Патриаршия и т.н.

Автор: Панайотис Андриопулос

ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ публикува  днес един документ, който е пристигнал по погрешка на електронната ни поща.“ – пише г-н Андриопулос.

Председателят на службата за Външни църковни отношения на Московската Патриаршия, Митрополитът на Волоколамск г-н Иларион Алфеев, изпрати писмо до Епископа на Мозамбик г-н Хрисостом (Александрийска Патриаршия), чрез което протестира за съслужението на Мозамбикския Епископ с Епископ на Православната Църква на Украйна в Свещената Митрополия на Лагада (Гърция).

Митрополит Иларион Волоколамски, счита че това съслужение „по никакъв начин не допринася за преодоляване на схизмата“, заплашвайки директно и ясно, за разширяване обхвата на схизмата от страна на Москва (да прекрати общението си и с Александрийската Патриаршия – Бел. прев.), щом като заявява изрично и категорично, че „литургическото общение“ с Епископи на Автокефалната Църква на Украйна „може да нанесе непоправима вреда на сестринските отношения между нашите Църкви“.

Въпросът, който се поставя е труден: С каква власт Волоколамският Митрополит Иларион върши това1? И кой му даде тази власт?

Тези дни циркулира в интернет слухът, че Мозамбикският Епископ Хрисостом ще бъде сменен, точно заради това му съслужение. Днес Екзархът на Александрийската Патриаршия в Атина Гвинейският Митрополит г-н Георгий заяви, че „няма такова решение за нито един Йерарх на Александрийската Патриаршия“, да бъде сменен или наказан.

По този начин се опровергават слуховете пускани в интернет от лица, свързани с РПЦ, че освен за Епископ Хрисостом на Мозамбик, но и още двама  Йерарси от Александрийската Патриаршия – Илиуполски Теодор и Птолемаидски Еммануил ще бъдат сменени, защото или са съслужили с Епископи на ПЦУ, или са присъствали на Света Литургия, където е поменавано името на Киевския и на цяла Украйна Митрополит Епифаний.

В крайна сметка, Иларион Волоколамски ли ръководи Александрийската Патриаршия (че да заплашва и поставя ултиматуми на Александрийския Патриарх и неговите Митрополити – Бел. прев.)?

Предсказвам: След грохота идва и падението му. Предизвестиха го и гастролиращите в Гърция, тези дни, руски епископи.

Папата и Патриархът на Александрия не иска ли да се вразуми2?

Предлагаме като продължение цялото писмо, както точно е изпратено на руски и гръцки език:

Източник: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ


1 „… с каква власт вършиш това…“ (Лк. 20:2)
2 „… той не иска да се вразуми, та да върши добро“ (Пс. 35:4)