Архиепископ Йероним: „да ви съберем всички, които не сте съгласни с Украинската Автокефалия и да ви изпратим при Вселенския Патриарх да си кажете и обсъдите вашите възражения!“


Автор: Сотирис Дзумас
Превод: Йордан Георгиев

Празна работа (кьорфишек) за украинския въпрос или буквално през октомври ще изчакаме да видим белия дим да излиза от комина на Йерархията.

Днес на последното заседание на 162-я Синодален период (сесия), сряда 28 август 2019 г., под председателството на Архиепископа на Атина Йероним не се представи, както се очакваше, въпреки амбициозните усилия на участващите в синодалните комисии и позициите, които изразиха водещи синодални йерарси: като Месогейския Митрополит Николай, Митрополита на Патра Хрисостом, Митрополита на Коринт Дионисий, Митрополита на Йерисос Теоклит и др.

Архиепископ Йероним информира членовете на Временния Свещен Синод (ВСС) за вчерашната си среща с премиера Кириакос Мицотакис и какво са си казали по отношение позицията на Правителството за украинския въпрос. Съгласно информацията, която имаме министър-председателят е оставил Църквата свободно да разгледа темата от собствена църковна гледна точка без намесата на държавата по тази тема.

Веднага след това бяха изслушани резултатите от докладчиците на специалните комисии по украинския въпрос в присъствието на двамата председатели на комисиите на Митрополита на Дидимотихон Дамаскин и Митрополита на Димитриада Игнатий и беше проведена дискусия по докладите.

Всички синодални йерарси освен един (Високопреосвещеният Митрополит на Китира г-н Серафим, който представи тъжното си несъгласие по темата) се съгласиха с признаването на новата Автокефална Църква на Украйна и предоставиха правото на Архиепископ Йероним като Първи в нашата Църква (бел. прев. Еладската Църква) и председател на Синода да разгледа въпроса оттук нататък.

И понеже Архиепископът искаше единодушно решение, но крещящото несъгласие на Митрополита на Китира не помогна за такъв развой, затова той дриблира[1] (бел. прев. тактики за объркване и избягване на противника) за да снижи малкото, но досадни реакции, предлагайки на синодалното тяло (камара) да отнесе въпроса на предстоящата Йерархия, разбира се извън дневния ред, тъй като той не е включен в дневния ред на Октомврийската Йерархия, който вече е готов и е изпратен на йерарсите.

С оглед неоправданите реакции на Митрополита на Китира, който твърди, че не само той има възражения и затова трябва (въпросът) да бъде отнесен в Йерархията, Архиепископ Йероним му каза: „да ви съберем всички, които не сте съгласни и да ви изпратим при Патриарха (бел. прев. има се предвид Вселенския Патриарх) да си кажете и обсъдите вашите възражения!“ И щом като чу за такова предвиждане, Високопреосвещеният Митрополит на Китира не обели и дума.

И въпреки че подобен въпрос, основан на историческите факти, които са валидни в нашата Църква, не пожела решение на цялата Йерархия и да премине към конкретни действия, Архиепископ Йероним реши сам да разгледа въпроса в Йерархията, за да се произнесе нашата Църква чрез Йерархията, която представлява най-големият и най-мощният синодален орган на управление на нашата Църква.

Източник: Εξάψαλμος



[1] Dribbling е набор от технически действия, изпълнявани от атакуващия играч, насочен към преместване през защитника, без да му позволява да завладее топката или пика. Терминът произтича от английската дума "dribble", което означава "да води топката". Движение, при което основният играч обърква и да избягва противника си.