Православната Църква на Украйна създава Православен Румънски Викариат подчинен на Киевския Митрополит Епифаний


Обновено на 28.07.2019 г., 18:30 ч.

Днес на заседание на Св. Синод на Православната Църква на Украйна (ПЦУ) са взети решения:

1. Св. Синод изразява дълбокото си възмущение от продължаващото насилие на руската окупационна власт в Крим срещу Православната Църква на Украйна, което се изразява в целенасочено унищожаване и ограбване на сградите и имуществото на катедралата „Свети Княз Владимир и Света Княгиня Олга“, както също и срещу създаването на пречки за достъп на духовенството и миряните в епархията на Православната Църква на Украйна в Крим. „Нека да припомним на онези, които пряко участваха чрез насилствени действия срещу катедралния храм на Кримската Епархия на ПЦУ, по-специално на съдилищата и съдиите на руската окупационна власт, че техните действия не са само престъпление съгласно светското право, но и тежък грях на светотатство и унижение на Божия дом. Изискваме от украинската и международната общност да принудят Русия да спре погазването на правата на православните християни в Крим и посегателствата срещу храмовете на Кримската епархия на ПЦУ.“ – казват от Св. Синод на ПЦУ;

Религиозната служба на Украйна публикува снимки от варварските и вандалските посегателства от страна на руснаците върху катедралния храм в  Симферопол – виж тук.
2. Създаване на Православен Румънски Викариат към ПЦУ за обслужване на религиозните нужди на румъноезичното (румънското малцинство) православно население в Украйна. По този начин ПЦУ отговаря положително на запитването на Румънската Патриаршия. Процедурата за признаването на ПЦУ от страна на Румънската Патриаршия след това решение влиза в действие; „Ние преговаряхме по-интензивно с Румънската Православна Църква преди Пасха, но вероятно във връзка с определени техни вътрешни проблеми за сега процесът на признаването бе спрян. Ние продължаваме диалога и вярваме, че Румънската Православна Църква със сигурност ще го продължи и ще се присъедини към признаване на нашия автокефален статус“ – каза Митрополит Епифаний пред УКРАЇНСЬКІ НАЦІОНАЛЬНІ НОВИНИ“. Митрополит Епифаний допълва: „Наша делегация нееднократно посещаваше Румъния, която се срещна с Патриарх Даниил, предавайки му мое писмо с предложения. Сега ние осъзнахме тяхното синодално искане да имат свой румънски викариат в Украйна, точно както  Украинския викариат действа в Румъния като част от Румънската Православна Църква под ръководството на самия Патриарх“.
3. Създаването на мъжки манастир в чест на Свети вмчк и целител Пантелеймон в диоцеза на Житомирско-Овруцката епархия;
4. Създаването на мъжки манастир в чест на Свети Нектарий Егински в диоцеза на Переяславско-Вишневска епархия;
5. Възстановяване на 22.09. (ст. стил 09.09.) – денят, в който се почитат Светите Богоотци Йоаким и Анна, покровители на семейството – като Ден за молитва на семейството;
6. Синодът обсъди и някои организационни въпроси свързани с изпълнението на вече приетите решения.Днес пристигнаха Мощите на Свети ап. Андрей Първозвани заедно с частица от неговия кръст в ставропигиалния храм на Вселенската Патриаршия в Киев „Свети ап. Андрей Първозвани“ (Андреевски събор). Мощите бяха донесени от делегация на Църквата-Майка и посрещнати от Негово Блаженство Митрополита на Киев и цяла Украйна г-н Епифаний.


Походът (литийното шествие) по случай 1031 години от кръщението на Киевска Рус (Украйна), воден от каноничната Църква на Украйна (ПЦУ) с предстоятел Митрополит Епифаний, ще бъде проведен на 28.07.2019 г.

Обновено на 28.07.2019 г., 18:30 ч.
На неделната Литургия, заедно с Киевския Митрополит Епифаний съслужиха представители от Вселенската Патриаршия начело с Митрополита на Галия г-н Емануил и от Еладската Православна Църква начело с Митрополита на Лагада, Лити и Рендини г-н Йоан, като същите присъстваха и на кръстния поход на ПЦУ, вкл. и на останалите мероприятия. А преди няколко дни Митрополит Йоан съслужеше в Лагада с Епископ Чернивески г-н Герман от ПЦУ, както и с няколко митрополити от Еладската Православна Църква.

Това показва, че Еладската Църква de facto признава автокефалията на Православната Църква на Украйна. През есента тази година се очаква Архиепископът на Атина и цяла Гърция г-н Йероним II да покани Митрополита на Киев и цяла Украйна г-н Епифаний в Атина, за да съслужат заедно, с който акт de jure canonicum да се завърши процесът на признаване автокефалията на ПЦУ.
В центъра Киевски Митрополит Епифаний, първи отдясно наляво Митрополитът на Лагада г-н Иоан (Еладска Православна Църква), втори Митрополитът на Галия г-н Емануил (Вселенска Патриаршия).

В центъра Киевски Митрополит Епифаний, първи отдясно наляво Митрополитът на Лагада г-н Иоан (Еладска Православна Църква), втори Митрополитът на Галия г-н Емануил (Вселенска Патриаршия).
Митрополитът на Лагада г-н Иоан (Еладска Православна Църква) и Митрополитът на Галия г-н Емануил (Вселенска Патриаршия).

Отдясно наляво първи Киевски Митрополит Епифаний, втори Митрополитът на Галия г-н Емануил (Вселенска Патрирашия), трети Митрополитът на Лагада г-н Иоан (Еладска Православна Църква).

Първи отдясно наляво новият Олвийски Епископ Епифаний Димитриу (ПЦУ)

С благословението на Киевския Митрополит Епифаний 25-26 юли се осъществи официално посещение на ПЦУ в Република Гърция. Делегацията беше предвождана от Архиепископа на Чернивци и Хотин г-н Герман, протойерей Валерий Семанчо и протойерей Василий Лило, представителите на Украинсия клир посетиха столицата на Северна Гърция, Солун. На 25 юли Архиепископ Герман отслужи Божествена Литургия в патриаршеския и ставропигиален манастир Влатадон на Вселенската Патриаршия. Манастирът е създаден през XIV в. от учениците на Свети Григорий Палама. Съгласно традицията точно на това място е бил домът на Свети апостол Иасон, един от 70-те апостоли, роднина на Свети апостол Павел. На богослужението са присъствали официални представители на генералното консулство на Украйна в Солун, както и украинци живеещи в Северна Гърция.След Литургията Архиепископ Герман се срещна с Високопреосвещения Митрополит на Неапол (Кавала) и Ставруполис г-н Варнава в неговата катедра. По време на срещата бяха обсъдени различни въпроси за признаването на Православната Църква на Украйна от плиромата на Вселенското Православие. 


След това, делегацията на ПЦУ осъществи среща и с Негово Всесветейшество (древна титла, която се използва освен от Вселенския Патриарх, но и от Солунския Архиепископ) Митрополита на Солун г-н Антим. По време на срещата Всесветейшият Митрополит Антим увери представителите на ПЦУ, че той продължава и ще продължава да подкрепя положителното разрешаване на украинския въпрос и с признаването на ПЦУ от всички Поместни Църкви. С благословението на Солунския Митрополит делегацията посети катедралния храм на Свети вмчк Димитрий Солунски, където се поклониха на неговите Свещени Мощи и чудотворната му икона. На гроба на вечнопаметния Митрополит на Солун Пантелеймон II в храм „Света София“ украинските клирици отслужиха Трисагий. В същия ден вечерта делегацията посети Светата Митрополия на Неа Крини Каламария (предградие на Солун), където бяха поканени в митрополитския дом на среща с Митрополит Иустин, а после съучастваха във вечерната богослужение по случай празника на Света препмчца Параскева Римлянка. След края на богослужението Митрополит Иустин и украинската делегация на вечеря обсъдиха важни теми от църковния живот, вкл. и признаването на ПЦУ от Поместните Църкви. 

На 26 юли представителството на ПЦУ посети Светата Митрополия на Лагада и катедралния храм на Митрополията, където се пазят мощите на Света Параскева Римлянка. В същия ден Архиепископ Чернивески г-н Герман от Православната Църква на Украйна съслужи с Техни Високопреосвещенства Митрополита на Верия, Наоса и Кампания г-н Пантелеймон, Митрополита на Арта г-н Калиник, Митрополита на Трики и Стагон г-н Хрисостом, Преосвещения Епископ на Термес г-н Димитрий и домакина – Митрополита на Лагада, Лити и Рендини г-н Йоан. На Светата Литургия присъстваха и консулът на Украйна в Солун Александър Воронин, кметът на гр. Лагада Харалампий Алвазидис и представители на местната власт, местните подразделения на въоръжените сили на Гърция и общественици. След Светата Литургия Митрополит Йоан отбеляза, че за него е била голяма чест да съслужи с епископ на далечна Украйна.