Пловдивският Митрополит Николай празнува своя 50-годишен юбилей


Автор: Доксология БГ

Колко достойни за почит са Твоите приятели, Боже, и колко се утвърди тяхното владичество! (Пс. 138:17*) – възклицава Свети Цар Давид, най-божественият от всички отвека живели песнопевци.

На 19 юли, когато Светата Църква отбелязва празника на Света преподобна Макрина (най-голямата сестра на Свети Василий Велики), Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит г-н Николай празнува своя 50-годишен юбилей.

Редно е да отбележим факта, че Митрополит Николай направи много добри неща за Българската Православна Църква и в частност за Пловдивска епархия. Няма да изброяваме неговите добри дела, тъй като настоящата публикация няма за цел това, а и не е нужно да го правим. Делата Бог знае и Той ще въздаде наградата за тях. Разбира се, като всеки човек Митрополит Николай е допускал и грешки: къде поради младост и нетърпение, къде поради лоши съветниции заради това често е бил нападан от евтините жълти медии в България, както и от недоброжелатели, ненавиждащи Православието. Но ние като обективна медия ще признаем, че почти винаги Митрополитът се е покайвал публично за грешките си в свои проповеди и е молил за прошка народа, което му прави чест.

Със сигурност можем да кажем, че грубите хули и клевети, които години наред се изсипваха срещу Негово Високопреосвещенство, всъщност бяха доста повече от неговите човешки или архиерейски грешки; освен това повечето от тези хули бяха неоснователни. Митрополит Николай обаче никого не осъди за тях. Той със сълзи на очи казваше: Господи! Прости им, понеже не знаят, що правят. Отвред сме наскърбявани, но не стеснявани; в затруднение сме, но се не отчайваме; гонени биваме, но не изоставяни; повалени биваме, но не загиваме. ...Смятат ни за измамници, но ние сме истинни, за непознати, а сме добре познати; смятат ни за умиращи, а ето, живи сме; наказват ни, ала не могат ни умъртви; огорчават ни, а ние винаги сме радостни; бедни сме, а мнозина обогатяваме; нямаме нищо, а всичко притежаваме (Мат. 23:34; 2Кор. 4:8-9, 6:8-10).

Митрополит Николай беше много обичан от блаженопочиналия Български Патриарх г-н Максим. Той беше един от най-близките му по сърце. Митрополит Николай също е много уважаван в Майката-Църква Вселенска Патриаршия, Еладската Архиепископия, Румънската Патриаршия, другите древни Патриаршии, а разбира се и от всички останали поместни Църкви, откъдето всяка година кани свои събратя-архиереи в Свещената Пловдивска Митрополия, за да благословят народа било чрез благодатно слово или донасяйки някоя светиня за поклонение.

Благопожелаваме на Митрополит Николай Бог да го пази от неприятели, които, подбудени от зли намерения, може да му дадат погрешни съвети по различни църковни въпроси, от които зависи архиерейската му дума. Бог да пази неговата епархия от разни секти, които имат за цел да отдалечат хората от истинската Православна вяра! Нека Господ Иисус Христос, Комуто подобава слава и чест во веки, да му дарува здраве, духовни сили, душевен мир и много търпение, за да продължава да благовести Спасителното Христово Евангелие и да радва християните!

ЗА МНОГО ГОДИНИ!
ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ!


* Според превода на 70-те


А тук можете да послушате от прекрасното и въздигащото душата към Небесния Чертог пеене на Митрополит Николай.

Се Жених грядет... / Ето, Женихът идва... в изпълнение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай в храм Света Марина, Пловдив, 25.04.2016 г.

Тропар на Света Макрина.


Още снимки на Пловдивския Митрополит: