Човек трябва да се стреми да има радостен дух


Автор: старецът Тадей Витовнишки

Казват, че на всяка цена трябва да запазим вътрешния мир и винаги да имаме радостен дух. Винаги. На всяка цена трябва винаги да бъдем радостни, винаги в добро настроение. Но ето, и отец Йоан Кронщадски казва:

Ние сме като времето – понякога идва буря, ветрове, гръмотевици, а после изгрява слънце и се чувстваме добре. Така и ние. После отново идва силна буря, после пак слънце, и така нататък. Той казва още, че тъй като имаме и тяло, върху нас и върху това физическо тяло влияят и атмосферните условия. Когато условията са добри и атмосферното налягане не е високо, тогава времето е хубаво и ние сме весели и в добро настроение. А когато е мрачно, тогава и ние сме някак кисели. Така е. Затова трябва да запазим душевно равновесие именно тогава, когато времето е мрачно, и да бъдем с мирен дух.

Човек трябва на всяка цена да се стреми винаги да бъде в добро настроение, винаги да има радостен дух. Защото поднебесните духове искат винаги да бъдем тъжни.

Източник: ПОБЕДЕНАТА ТЪГА – аскетически поучения за депресията, Изд. „Омофор“, София, 2016


Коментари


  1. Затова в Евангелието пише:Всичките си грижи Нему възложете,защото Той се грижи за вас.И де се ядосвам,само си съсипвам нервите безсмислено.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите от читатели, разположени под публикациите.