Вселенският Патриарх Вартоломей служи в Кападокия | СНИМКИ И ВИДЕО


Автор: Доксология БГ

Днес, на празника „Неделя на всички светии“, бе отслужена света Божествена патриаршеска Литургия в храм „Успение Богородично“ в Аванос (Ванеса) в Кападокия, начело с Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Останките от разрушения храм бяха изпълнени от православни гърци от Константинопол, поклонници от Гърция, гости от чужбина. В богослужението участваше Митрополитът на Лерос, Калимнос, и Астипалея г-н Паисий, заедно с неговия викарен Епископ г-н Стефан Стратоникийски.

В Св. Литургия съслужи също и Митрополит Тихон (Молард), предстоятел на „Православна Църква в Америка“, която е автономна Църква към Руската Православна Църква. По време на комунистическия режим под натиска на комунистическата власт РПЦ в нарушение на каноничното право издава томос за автокефалия (какъвто тя не може да издава), и пак под натиска на комунистическите партийни ръководства поместните Църкви от комунистическия блок (като Българската, Полската, Чехословашката, Грузинската и Сръбската) я „признават“ като „автокефална“. Разбира се, всички останали Православни Църкви, вкл. и древните Патриаршии, не я признават като такава, но са в общение с нея като автономна Църква към Московската Патриаршия.

По време на богослужението Вселенският Патриарх ръкоположи дякон.

ВИДЕО:


СНИМКИ: