Църквата не ни е бащиния


"Не съдете, за да не бъдете съдени..." (Мат. 7:1).

Братя и сестри, жал ми е за това, което виждам в БПЦ… Някаква общност от неграмотни[1] богослови-фанатици масово осъждат всичко що е противно на техните лични разбирания за общоприет, морален кодекс. Въобразяват си, че всички водят война срещу тях и срещу Православието. Мислят се за пазители на Православието и на Църквата, но Господ Иисус Христос е Този, Който пази Църквата. Опазил Бог, ако на човеците беше поверено това – може би щяха да я съсипят заради техните междуособици. Тези фанатици и зилоти с душевно помрачение във всеки един момент са готови да поведат война срещу ближните си, за да „опазят“ Православието и Църквата. Създават разни групи във Facebook: „Чисто православие“, „Да пазим Православието“, „Само Православие“, „За Православието убиваме“ и тем подобни… Нима Господ Иисус Христос е убиец? Болните ревнители Му вменяват и това, освен, че съдят и решават всичко от Негово име…

И докато изброявам тези сборища на нечестивци (групите във Facebook), в мен изникват въпросите: ние ли ще спасяваме Православието и от кого; или Православието е това, което ни дава напътствия как да спасим душите си? Православното християнство съществува вече 2000 години, и то не защото някакви лицемери-разбойници са го „пазили“, но защото е от Господа и святи хора, изпълнени с дух на ревност и любов, са си давали кръвта за него!

За съжаление, въпросните „пазители на Православието“ не четат Свещ. Писание, а след това и тълкуванието му; или ако го четат – правят го без вяра, любов и дух на кротост, а не знаят, че Божието Слово не може да влезе в нечисто място. Св. Григорий Богослов в едно от творенията си пише, че „За да учим и говорим за Бога, първо трябва да очистим душата и мислите си“. Фанатиците и зилотите, подбудени от злобата си, са решили да въздават кривосъдие сред общността от православни християни. Същите масово осъждат всички, които носят мартеници, които пушат, които имат гаджета, които носят обеци, които си боядисват косите, които са с нетрадиционна сексуална ориентация, които не спазват телесните пости, които не си забулват главите със забрадки по време на богослужения, които общуват с друговерци и прочие. „Тези не са православни християни! Ще горят в ада!“ Духовниците, богословите и миряните, които се мислят за секретари на Бога и от Негово име (но не с Неговия дух на кротост и любов!) се разпореждат, е добре да се замислят, какво ли би Си казал Христос, като разбере какво вършат чедата Му за Неговата слава: хулят ближните си, анатемосват патриарси, архиепископи и епископи, анатемосват милиони православни християни, защото мислят антиправославно, антицърковно и антиканонично; съдят канонизирани светци, гонят миряни от храмове; и най-страшното – дръзват да определят задгробната участ на всеки, който не живее според техните болни разбирания.

Ех, драги съдници, вие осъзнавате ли, че с грубото си и омразно поведение оскърбявате чувствителните сърца на хората, които достатъчно са изтормозени от злобата на деня!? Осъзнавате ли, че с държанието си буквално гоните хората от храма!? Не знаете ли, че абсолютно всеки човек трябва да бъде в Църквата: и престъпникът, и хулиганът, и суеверният, и хо*осек*уалистът, и бедният, и богатият, и жената с боядисаната коса, и мъжете с обеците. Всички! Църквата е място за осъзнаване, разкаяние и очистване. Църквата не ви е бащиния, за да правите каквото си искате в нея (това мислене и поведение е характерно за бившите комсомолци и членове на БКП). Това е Божий дом, място с особено Божие присъствие! Нямате ли страх от Бога! Храмът е, за да се доближим още по-близо до Бога, да поднесем на сърцето си умиление за покаяние, да се просветим, да се научим кое е добро и кое зло, а след това (добре подготвени!) да проповядваме с любов и милосърдие онова, на което са ни научили в храма – Божието Слово. "Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето затваряте Царството небесно пред човеците; защото нито вие влизате, нито влизащите пускате да влязат." (Мат. 23:13) Не превръщайте Божия дом в съдебна зала и Православното учение в бойни патрони! Мисията на Църквата тук на земята е да спасява! Тя трябва да спасява нас, а не вие да спасявате нея, или да гоните хората от нея. Срамота! Заприличали сме на някакви неразумни деца, които се бият за една торта и не могат да си я поделят. Обичайте ближните си, не правете зло никому и бъдете приятели!

Желая на всички фанатици, зилоти, фарисеи и лицемери скорошно очистване от омразата и злобата им; да изпитат любов, каквато не познават! И нека Божията милост да бъде с тях! Да помним, че всички сме окаляни в калта на греховете и страстите, но един е Този, Който ще ни съди и това е Господа Иисуса Христа! Неговият съд е праведен! Той знае нашите сърца! Нека да помним, че Църквата не е наша собственост, а тя е за всеки един човек! Да помним, че от всяка наша дума и от всяко наше действие може да зависи това дали някой би се обърнал към Бога, защото личният пример е много силен! Завършвам с прекрасните думи от Свещ. Писание: "Не дължете никому нищо, освен взаимна любов; защото, който люби другиго, изпълнил е закона. Любовта не прави зло на ближния; и тъй, любовта е изпълнение на закона Христов" (Рим. 13:8, 10).

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!Автор: Александър Иванов[1] "...Да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, – щом любов нямам, нищо не съм." (1Кор. 13:2)