Вселенският патриарх Вартоломей: Желая на българския народ радостна ПасхаНа 5 април в българския храм „Св. св. Константин и Елена“ в Одрин Вселенският патриарх Вартоломей присъства на четенето на четвъртата част на Богородичния акатист. Акатистът беше отслужен от Адрианополския митрополит Амфилохий. В богослужението участваха молитвено Старозагорският митрополит Киприан и епископът на Авидос Кирил. Присъстваха българският консул в Одрин Васил Вълчев, гръцкият консул в града Сотирия Теохариди, председателят на българската общност в града Васил Лязе, поклонници от България и Гърция.

След богослужението патр. Вартоломей каза: „Наистина гърците и българите сме обединени в православната вяра. Тя е над всяко разграничение, език, произход, род. Обединява ни общият купел, кръщението в св. Православна Църква. Обединява ни нашата вяра в Троичния Бог – Отец, Син и Светия Дух. Обединява ни благото очакване на Възкресението на Господа, обединяват ни общите идеали, ценности, които са световни и които съхранява св. Христова Велика Църква непроменени през вековете.


И благодарение на тези идеали и ценности Вселенската патриаршия прегръща всички нации и народи, сред които разпространи чрез мисионерската си дейност св. православна вяра и православното кръщение. Измежду тези покръстени чрез Вселенската патриаршия народи първа е Църквата на България.

Първородната дъщеря на Цариградската църква е св. Православна Църква на България, с която Цариградската патриаршия се гордее. Използваме възможността и присъствието на многообичния наш брат Старозагорския митрополит г-н Киприан и да изпратя оттук, от Одрин, братска прегръдка на Блаженейшия Български патриарх г-н Неофит и на цялата многоуважавана йерархия на св. Църква на България, като пожелая на целия ваш благочестив народ, както и на всички тук присъстващи братя от Гърция благословена и радостна Пасха“.


Източник: Двери БГ
Снимки: Romfea