Япония поддържа ЖП гара само заради едно дете


Кана Харада е момиче, което живее в Ширатаки – квартал с едва 36 жители в Хокайдо, Япония. Всеки ден Кана хваща влак до най-близката до дома си гимназия. С него пътува 35 минути. Тя е единственият човек, който пътува с този влак, разказва агенция Ройтерс.

Япония поддържа ЖП гарата в квартала на Кана, отворена само заради нея. Снегът се разчиства от релсите всяка зима. Когато момичето се дипломира през март, гарата "Ками-Ширатаки" ще бъде затворена. 

"Качвам се на този влак през последните три години и съществуването на гарата стана нещо, което приех за даденост. Чувствам се наистина тъжна, че тя ще изчезне", казва Кана. 


Гарата е изградена от местните жители на квартала през 1955 г., за да могат да използват ЖП транспорта да водят децата си на училище. След като Харада завърши средното си образование, този епизод от историята на квартала ще приключи.

Историята с поддържането на гарата само заради един човек се разпространява с ентусиазъм в социалните мрежи, за да припомни, че има и такива страни по света където системата работи за човека, а не против елементарните му нужди, и където държавата държи на всеки свой гражданин и се грижи за него, каквото и да ѝ струва това.

Източник: http://www.bgnow.eu