За любовта и доверието


Много обичам да пиша, говоря и размишлявам за любовта... Това е прекрасно чувство, ако мога така да го нарека. Но...любовта не може да се ограничи в тази думичка "чувство". Тя е повече от чувство! Тя е живот.

Бог сътвори човека, за да може да раздава любовта Си на Своите деца като вселюбящ и добър Баща. Той има нужда да споделя тази Своя безкрайна любов. Ние хората, като създадени по Негов образ, имаме същата нужда непрестанно да раздаваме любов. Бог създаде Ева, за да не бъде Адам сам. Така и на нас ни е трудно да сме сами. Ние по начало изпитваме нуждата да имаме човек до себе си, на когото да отдаваме любовта си, да му помагаме. Хората сме устроени по начин, който изисква общение между нас. Общение в любов, молитва и т.н. Устроени сме да бъдем приятели. Затова обаче се изисква човек да има доверие. "Любовта на всичко вярва" – пише ап. Павел. Ние трябва да бъдем открити и искрени. Недоверието към хората пречи любовта да бъде чиста и истинска. "Иисус отначало знаеше... кой ще Го предаде" (Йоан. 6:64), но Той винаги си беше открит и искрен. А ние само заради мисълта, че може да ни предадат, не се доверяваме и се затваряме в себе си. Христос не се притесняваше от това, че "Иуда знае къде първосвещениците могат да открият Господа" (Иоан 18:2). Той въпреки всичко се доверяваше. Така ни учеше как да обичаме правилно.

Днес хората, като искат да оправдаят липсата си на любов и (несъзнателно) да покажат, че тя е нещо фиктивно, казват: "Доверието се печели!" Не е така, доверието може само да се изгуби – това е по-приемливо. Но да се "печели" доверие – това е недопустимо; деформация на изконния модел за отношенията между човек и човек! Любов без доверие не е любов. Христос беше предаден по начин, по който е почти невъзможно ние да бъдем предадени. Предателят си получи заслуженото. Така че това е правилният модел: да вярваме, да се надяваме, да обичаме безвъзмездно, а ако някой реши да ни "предаде" и го направи – той ще си получи заслуженото, защото Бог забавя, но не забравя! Той е справедлив и ни пази непрекъснато.  Да обичаме и да бъдем обичани!

Автор: Александър Иванов
Източник: https://www.facebook.com/alexander.ivanov.profile01