Архиерейска Св. Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий" - Пловдив


Архиерейска Св. Литургия в семинарския/академичния храм "Св. св. Кирил и Методий" при Пловдивската семинария и Православната духовна академия възглави днес Негово Преосвещенство † Белоградчишкият епископ Поликарп. 

Заедно с него в празничния неделен ден съслужиха иконом Георги Аврамов - ефимерий при храма, и иеродякон Вартоломей Фердов.

Прекрасните песнопения изпълниха псалтите при Пловдивската духовна семинария.

След Св. Литургия Преосвещеният епископ се обърна с вдъхновено слово за голямото значение на поста у духовния живот на християнина, като припомни кой именно пост е угоден Богу: "Ето постът, който избрах: разкъсай оковите на неправдата, развържи връзките на ярема, и угнетените пусни на свобода и всеки ярем разкъсай. Раздели хляба си с гладните, и скитниците сиромаси заведи у дома си. Видиш ли гол – облечи го, и от еднокръвния си не се крий" (Ис. 58:6-7) и най-вече строгите Христови думи към нас: "Кога постите, не бивайте намръщени като лицемерците; защото те си правят лицата мрачни, за да се покажат пред човеците, че постят. Истина ви казвам, те получават своята награда. А ти, кога постиш, помажи главата си и умий лицето си, та да се покажеш, че постиш не пред човеците, но пред твоя Отец, Който е на тайно; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве" (Мат. 6:16-18).Богослужението изпълни с радост и благоговение, и укрепи духа и вярата на благочествите християни.

Празникът завърши с многолетствие, провъзгласено от иеродякон Вартоломей Фердов.

Още снимки:
Автор: Доксология БГ