ВЪЗМУЩЕНИЕ В ГЪРЦИЯ ОТНОСНО НОВИЯ ЗАКОН ЗА СМЯНА НА ПОЛА


Обществени и църковни водачи, представители на интелигенцията и вярващи са изразили своето възмущение по отношение на новия закон „За свободна промяна на пола”, който е приет на първо четене от гръцкия парламент, съобщава Russian Athos.

Според законопроекта е необходимо единствено писмена декларация, за да може човек законно да промени пола си.

В открито писмо до депутатите в гръцкия парламент, митрополит Козма Етолийски възмутено заявава: „Вие предлагате закон, който отрича Триединния Бог и Творец и Го похулва. Този нов закон е противоестествен, той посяга върху психосоматичното единство на личността, насърчава покварата и цели да отклони човека от пътя на неговото освещаване и обожествяване.

Костите на нашите светци и герои са потресени! Великият освободител и равноапостолен Козма Етолийски и другите наши светци ридаят.

Очакваме да застанете срещу новия закон. Хората търсят личности, които да ги  вдъхновят, гръцки лидери, които да спасят родината и народа”. 

Мнозинството от гръцките парламентари партии се изказаха в подкрепа на скандалния законопроект. Единствено членове на Комунистическата партия движението „Златна зора” изцяло отхвърлиха законопроекта.

Депутатат от партията „Независими гърци” Костас Кацикис също се противопостави на предлагания закон за разлика от останалите членове на неговата партия. Той подчерта, че „новият закон е заплаха за принципа на аватон на Света Гора - забраната, наложена от древността жени да посещават Атон.”

Депутатът също така настоява за забрана за осиновяване от тези, които са претърпели промяна на пола си.

Източник: Ловчанска света митрополия