ОСЕМГОДИШНО НЯМО МОМИЧЕ ПРОГОВОРИ ПРЕД ЧУДОТВОРНА ИКОНА НА БОЖИЯТА МАЙКА


Ново чудо, свързано с иконата „Скоропослушница“ на Божията Майка се случи наскоро в манастира в Сохос, североизточна Гърция, подворие на Светогорския манастир Дохиар, където обикновено се пази иконата. Чудото се случило с осемгодишно момиченце, което било нямо по рождение, съобщава www.vimaorthodoxias.gr.

За една седмица всяка година чудотворната икона „Скоропослушница“ се пренася от Атон до манастира в Сохос на 6-ти септември, така че всички, които нямат възможност да посетят Дохиар, особено жените и децата, могат да отдадат почит на Богородица и да получат благословение от игумена на манастира Дохиар Григорий.

Според разказа на монахиня Текла от манастира, една жена от гр. Лариса, Гърция, дошла в манастира заедно с осемгодишната си дъщеря да се поклонят на Божията Майка. Тя със сълзи разказала на монахините, че дъщеря ѝ е няма и че се надява тя да проговори с помощта на Богородица. „Прочетох за чудото, станало с един млад мъж от Скопие през миналия декември, който проговорил пред иконата за пръв път от 18 години и искам да ѝ се помоля да направи същото и с моята дъщеря.“

Когато младежът, който преди това никога не бил говорил и можел да издава единствено неясни звуци, влезнал в манастира Дохиар и се озовал близо до чувотворната икона „Скоропослушница“, той внезапно извикал на своя роден език: „Майко Мария, дари ме със здраве.“

Монахините посъветвали жената да заведе дъщеря си пред иконата, да коленичи и с вяра да се помоли на Божията Майка за здравето на своето дете. Сестрите от манастира са били свидетелки на множество чудеса, случили се по този начин.

Старецът Григорий от Дохиар, който е духовен отец на манастира в Сохос, също така казва на желаещите да се изцелят хора: „Отидете пред иконата на Богородица и Й разкажете за вашия проблем.“

Докато майката и дъщеричката ѝ се покланяли на иконата, малкото момиченце погледнало лика на Богородица и за пръв път произнесла своето име – Рафаела. Всички били смаяни, а майка ѝ избухнала в сълзи. Случката бързо се разнесла от уста на уста и скоро за това узнали семейството, приятели и поклонници от цяла Гърция.

Рафаела заедно с майка си се върнали в манастира на следващия ден и малкото момиченце изтичало при майка Текла и започнала да повтаря името си, казвайки, че го прави, защото никога преди това не е могла да проговори. Майката възнамерява скоро да напише писмо на стареца Григорий в Дохиар, като опише подробно случилото се.