Мая Манолова: Дъщеря ми купува памперси от чужбина


Внучето ми е добре. Има баба омбудсман, така че правата му са защитени. Това заяви пред Нова телевизия омбудсманът във връзка с двойния стандарт на храните у нас и изнесената информация за 147% по-скъп детски сок в София, отколкото в Берлин. "Моята дъщеря купува едни точно определени памперси от чужбина, защото смята, че същите, които се продават у нас, са по-пропускливи.
Не мога да кажа дали това е така, но ето, че младите търсят продукти и стоки от чужбина" - обясни омбудсманът.

150% по-високи цени за по-некачествени храни плащаме в България сравнено със Западна Европа. За двойния стандарт стана ясно след ново проучване. "Шоколадът в България и Виена е различен, перилните препарати е по-добре да бъдат купени от Гърция, има проблем с козметиката, всички български майки са наясно, че продуктите, с които хранят децата си, са с различно качество в България и Европа, при това и цената е по-висока у нас, в голяма част от случаите с доста сериозен процент" - заяви Мая Манолова.

Тя обясни, че е направила проучването с помощта на майки, които живеят в Берлин и Виена. "Сравнихме едни и същи продукти за деца, от едни и същи марки, от едни и същи хранителни вериги. Установихме, че едно пюренце, което е много популярно сред майките, в България има по-голям процент рапично олио. Във Виена и Берлин е 0,9%, а в България – 1,3%. Цената в България е с 26% по-висока" - обясни омбудсманът.

"Имам много съюзници, моето настояване е да бъде променено предлагането на стоки от една и съща мярка с различно качество за различните страни. Това е дискриминация - защо ще ни продават по-малко качествени храни, по-скъпо" - пита Манолова.

Трябва да има единна позиция на българските институции поне по тази тема, заяви тя. По думите ѝ има риск освен "Европа на две скорости" да се появи и "Европа на два стандарта". „Моето настояване и като юрист, и като омбудсман е да бъде променено европейското законодателство, така че да има забрана за предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание в различни точки на ЕС. Да има ясен механизъм за контрол или чрез единен европейски орган, или чрез мрежа от национални органи. Ако не е еднакъв, да има много строги санкции" - заяви Манолова.

Източник: Стандарт