МОЩИТЕ НА СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН ПРИСТИГАТ ВЪВ ВРАЦА


На 1 август във Враца ще бъдат посрещнати чудотворните мощи на Св. Пантелеймон. Честната глава на почитания в целия православен свят великомъченик и изцерител на болните се пази в манастира “Св. Пантелеймон” на Света гора Атон. Мощите пристигат в София на 27 юли. Тържественото им посрещане във Враца ще се състои на 1 август в 9.30 ч. пред митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”.
Пристигането им ще бъде възвестено с празничен камбанен звън. След това мощите ще бъдат положени в храма, където ще останат за поклонение до 10.30 ч. на 2 август. Веднага след пристигането им в храма “Св. Николай Мирликийски” ще бъде отслужена архиерейска Света Литургия, възглавена от Врачанския митрополит Григорий. След нея ще бъде отслужен водосвет.

Вечерта в 17 ч. ще започне първият за Богородничния пост молебен канон към Пресвета Богородица. Богослужението ще бъде водено от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници и духовни лица от Враца и страната.

На 1 август храмът “Св. Николай Мирликийски” ще бъде отворен за поклонение пред светите мощи на Св. Пантелеймон до тогава, докато има хора, дошли да потърсят молитвеното застъпничество и помощ от светеца.

На следващия ден, 2 август, в 9 ч. в същия храм ще започне архиерейска Св. Литургия, предстоявана от Врачанския митрополит Григорий. След това в 11 ч., в двора на МБАЛ “Христо Ботев” във Враца, ще бъде отслужен водосвет от митрополита и ще бъде положен основният камък на новостроящ се храм, който ще носи името на Св. Пантелеймон. Мястото за новата църква ще бъде осветено с мощите на светеца.

Врачанската митрополия кани всички православни християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения и поклонението пред мощите на Св. Пантелеймон.

Св. великомъченик и изцерител Пантелеймон живял в Никомидия през III век. Той бил син на сенатора Евстрогий. Баща му го изпратил да се обучава при знаменития за онова време лекар Ефросин. Младежът бил умен и бързо напредвал в овладяването на медицината. Император Максимилиян харесал усърдния младеж и искал да го направи свой придворен лекар. Скоро св. Пантелеймон се прочул сред хората не само със своите медицински способности, но и с дара на лечителството и чудотворството. Той често измолвал от Бога, в Когото искрено вярвал, да изпрати изцеление на тежко и нелечимо болните, и те оздравявали. Заради своята вяра, през 305 г., Св. Пантелеймон бил жестоко измъчван и убит. По неговите молитви и до днес стават чудесни изцеления, затова вярващите не спират да търсят неговата помощ.