Десетки приеха православието в Киншаса, Конго


На втория ден след Богоявление в храм „Св. апостол и евангелист Марк“ в Киншаса, Конго митрополит Никифор заедно със свещеници прие в православието десетки жители на града, съобщава сайтът Добротолюбие.

Митрополитът покръсти седем деца и петима възрастни. Всичките те са преминали преди кръщението си и курс по Катехизис. След кръщението си хората бяха причастени с Тялото и Кръвта Христови. В края на богослужението митрополит Никифор поздрави всички новопокръстени, насърчи ги смело да вървят към Бога, изповядвайки правилната православна вяра и им подари икони на св. Арсений Кападокийски и св. Паисий Светогорски.

В миналото, сбор от рибарски селца на левия бряг на река Конго, днес Киншаса е агломерация с над 11 млн жители. На отсрещния бряг на реката се намира Бразавил, столицата на Република Конго. Киншаса е също и една от 11-те провинции на Демократична република Конго. Тъй като административните граници на града-провинция обхващат обширна област, над 90% от неговата територия има селски характер, а урбанизираната част заема само най-западния край.

Киншаса е третата по големина градска агломерация в Африка след Кайро и Лагос. Това е и втората по големина френскоезична агломерация в света след Париж – френският е езикът на администрацията, училищата, вестниците и бизнеса в града, докато лингала е лингва франка на улицата. Ако сегашната демографска тенденция се запази, Киншаса ще изпревари Париж по население до 2020 година.

Да са честити новите православни християни.