РОЖДЕСТВЕНСКИ КОНЦЕРТ с честване на 60-годишнината от основаването на мъжкия хор при Катедралния храм „Успение Богородично“

На 27 декември (вторник) от 18.00ч. в концертната зала на Градска художествена галерия – Варна ще се състои Рождественски концерт. Той се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е посветен на 60 годишнината от създаването на мъжки църковен хор при Катедрален храм "Успение Богородично".

В концерта участие ще вземат: детски хор при Катедралния храм "Успение Богородично" с диригент Веселина Симеонова, детски хор "Ангели" при храм "Св. Атанасий" с диригент Евгения Григорова, мъжки църковен хор при Катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Нели Макавеева, смесен хор при храм "Св. Николай Чудотворец" с диригент Наталия Ладинска и дамски камерен хор при храм "Св. Атанасий" с диригент Евгения Григорова.Акцентът в програмата на концерта е върху църковни песнопения, създадени от български композитори – Христо Манолов, Добри Христов, Петър Динев, иконом Кирил Попов. Ще се изпълнят песнопения и от Бортнянски, Копилов, Дектерьов, Третяков и др. Органзатор на събитието е Варненска и Великопреславска митрополия. Входът е свободен.

След края на концерта Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ще обяви стартиране на кампания за набиране на средства за спешен ремонт на покрива на Катедрален храм "Успение Богородично" гр. Варна, който е в лошо състояние.

За дарения е открита специална сметка:

Банка ДКС-ЕАД
ЦЪРКВНО Н-СТВО ПРИ КАТЕДРАЛЕН ХРАМ
Валута: BGN
IBAN: BG38STSA93000024091199
BIC: STSABGSF

Кратка история на мъжкия църковен хор при Катедрален храм "Успение Богородично"

Хоровият състав при Катедралния храм "Успение Богородично" е наследник на традициите, заложени от първата формация, основана от Крум Савов, която участва в богослуженията на храма още от построяването му през 1886г. В настоящата година отбелязахме и тази забележителна 130-годишнина на Катедралния храм. Мъжкият хор е сформиран през 1956г. по желание на тогавашния митрополит Йосиф, като тогава негов ръководител е диригентът Константин Коцев и пеят 14 хористи.

През годините църковният хор се ръководи от известни музикални дейци, общественици и духовници, сред които са Стоян Бешков, Добри Христов, Александър Кръстев, Христо Михайлов, отец Христо Михайлов, а в по-ново време – от Васил Трайков, Радко Карбов, Никола Николов, Росица Щерева, Валентин Кубратов, Димитър Демиров, Антон Момчилов.

През 2004 г. е осъществено задгранично турне на състава в Киев. През годините до днес хорът е участвал във всички общински събития на храмовата песен, литургии и концертни изяви в Балчик, Албена, Плиска, Шумен, Търговище, в Хоровия фестивал в Каварна през 2008г., осъществявал е концертни записи в Радио Варна. По настоящем Националната телевизия БНТ-2 излъчва на живо неделните литургии и зрителите могат да чуят изпълненията на хора.

В момента в хора пеят 15 души с диригент Нели Макавеева, която работи с този състав от 2006 г.

Нели Макавеева завършва средното си образование в Национално училище по изкуствата "Д. Христов" Варна – специалност пиано с преп. Ели Чорбаджийска и Държавна музикална академия "П. Владигеров" гр. София – спец. хорово дирижиране при проф. Георги Робев. Работила е в хор "Д. Христов" (2007 г. – 2013 г.), в Хора на Варненските учители "Арс Музика" и от 1980 г. до 2016 г. като диригент и преподавател в НУИ "Д. Христов".

Източник: http://www.mitropolia-varna.org/