Книга в защита на стария календар

Вече и на книжния пазар в България може да се намери систематизиран труд в защита на стария календар, какъвто досега у нас нямаше: „Кой разкъса единството на Православната църква чрез римокатолическия календар”. Негов автор е архимандрит Йоан (Филипов). Книгата е написана на разбираем език, въпреки задълбоченото разглеждане на специфичния календарен въпрос. Тя обстойно запознава читателя с историята на въвеждането на новия календар, какво представа той, виновниците за въвеждането му и истинските причини за това, кои са днешните му защитници и какви цели преследват. Книгата дава отговор и на най-честите спекулации на новостилните апологети, че календарът не е догматически въпрос, че на Първия Вселенски събор били „изпуснати” три дни от календара, че юлианският православен календар не е светоотечески, нито че има спасителна роля в живота на християнина, разкрива кой осъществява реформата в България, опровергава лъжата, че с „новия календар“ се връщало празнуването на неподвижните празници на истинските дати, отговаря на въпроса какво празнува Църквата – събития или дати, и на какво почиват обвиненията във фанатизъм, отправяни към старокалендарните защитници, както и наистина ли те тачат „дни, месеци, времена и години”, изобличава подигравката с Петровия пост, дава отговор на тиражираната през последните години лъжа за „фалшивите” Сигилиони.

От този толкова навременен труд ще научим за светците в новостилните църкви и за светците - защитници на църковния светоотечески календар, множеството чудеса, станали по него, Божиите наказания над потъпкващите каноните. В труда на архим. Йоан (Филипов) са разгледани и технически въпроси, касаещи структурата на юлианския, еврейския и григорианския календар, предимствата и недостатъците им, какво представлява Великият индиктион и т.н.

Книгата е на издателство „Православна класика”.
Книгата за календара може да се закупи в следните църковни магазини в София:

Храм "Св. Георги" Ротонда - гр. София, бул. "Княз Дондуков" №2; тел. 02/980 92 16.

Църковен магазин „Свети Иван Рилски” – гр. София, бул. „Македония“ № 13, до гръцката църква "Св. Георги", тел. 0882 706 504.

В книжарница "Лествица" - ул. "Св. Княз Борис І (до ул. "Парчевич"), тел. 0887 226 952.

Книгата може да бъде поръчана на телефони: 0889 191 115 и 0887 423 195, и по интернет от сайта "Православна класика".

 

Защо е нужно да се пише за календара
                                                             Архим. Йоан (Филипов)

„А Духът ясно говори, че в последните времена някои ще отстъпят от вярата, като се предават на мамливи духове и бесовски учения.”
                                                                                      1 Тим. 1:4

„Говорих за Твоите откровения пред царе, и не се срамувах.”
                                                                           Пс. 118:46 – слав.

Календарният въпрос в Църквата днес е не по-малко важен от всяко друго отстъпление от Православието, каквито е имало много в нейната история. Разликата е, че древните отстъпления са отдавна осъдени и отхвърлени от Църквата, а днешните все още не са, и затова са предмет на съблазън, разцепление и смутове сред вярващите, точно така, както са били и древните в своето време.  Древните отстъпления са утихнала битка и заздравяла рана, а днешните са бушуваща бран и кървяща рана в Църковното тяло.
Римокалендарната реформа в Църквата е едно съвсем актуално за нас съвременно отстъпление от Православието, за разлика от древните, които не са, и не бива да се заблуждаваме, че нещата опират до дати, цифри и точност, или че можем да вършим делото на спасението си някак встрани от това отстъпление, без то да ни засегне и без да имаме отношение към него.
Тази реформа е част от въпроса за обединяването на Православната Църква с „инославните“ ереси и голяма стъпка към това обединяване, за което особено много мечтаят съвременните „православни“ икуменисти.
В тази книга ще разгледаме с Божията помощ, кому е било потребно да внесе разделение в Православната Църква, която до него е празнувала еднакво. И още по-важно: кому сега е потребно да поддържа и задълбочава тази рана в тялото на Църквата. Също така какво отношение са имали светците, и какво отношение трябва да имаме и ние, по техния пример, към това съвременно изкушение и съблазън.

* * *

Някои може да кажат: „Защо смущавате хо­ра­та? В Бъл­гарската Православна Църква отдавна е приет римокатолическият календар и хората вече са свикнали с него. Нашите свещеници също са свикнали с него и не искат светоотеческия православен календар!“

Нека подчертаем още отначало, че с настоящата книга съвсем не желаем да смущаваме никого. Но като пра­во­славни хри­сти­яни считаме, че трябва да свидетелстваме „с кротост и боязън“ (1 Петр. 3:15) за Христовата истина, за светото Право­славие, за преданията на светите Апостоли и светите Отци. Още повече, когато виждаме как днес мнозина православни йерарси и богослови (дръзко, без кротост, боязън и срам) постъпват противно на Христовата истина, противно на светото Православие и на преданията на светите Апостоли и светите Отци, макар на думи да ни уверяват, че всичко е наред. Добре е хората да знаят истината. Дори когато тя е противна на това, с което вече сме свикнали. Хубаво ли е човек да живее в приятна самоизмама?  Печалното литургическо разкъсване на тялото Христово – Православната Църква – чрез къде пълното, къде частичното въвеждане на папския календар в нея днес е факт. Факт е и това, че новокалендарците с ехидна насмешка залъгват мало и голямо, че не бил, видите ли, това папският календар, а старият юлиански, само че малко „поправен“.

Вярно е, че за календарната реформа в Църквата е писано много, но както е казано, „и противниците са много“ (1 Кор. 16:19). Нека прочее застанем в защита на Божията правда и на апостолското и светоотеческо православно Предание.
Източник: Бъди верен