Нафората - в списъка на вредните храни?

В новите списъци с т. нар. "вредни храни", които подлежат на облагане с данък, е включена и църковната нафора, съобщи Нова телевизия.

Ставрофорен иконом Ангел Ангелов, председател на столичния храм "Св. София" и протосингел на Софийска митрополия коментира за телевизията, че е изненадан от такова решение: "Подозирам, че тези, които са изготвили новия закон, нямат представа, какво е нафора. Това е осветен хляб, който се замесва от край време по един и същи начин и се раздава на вярващите. Да бъде обявена нафората за вредна храна е наистина смешно!"

Доктор Камен Данов от Медицинска академия също коментира, как е установил включването на църковната нафора сред различните кодове на вредните храни: "Установихме, че заедно с различни тестени изделия и бисквити е включена и нафората. Този обреден хляб наистина се прави от бяло брашно, съдържа повече от 25 гр. на 100 гр. продукт въглехидрати и се раздава на вярващите в съвсем малки количества от 50-60 гр. Тя не може да бъде вредна".

Буквално в текста на проекто-закона се казва: "Хлебарски, тестени сладкарски или бисквитени продукти, дори с прибавка на какао; нафора, празни капсули от тесто за медикаменти, тесто за запечатване, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти."


В английския текст на европейския документ, от който е заимстван и българският текст, става дума за "Communion wafers", тоест хостиите на Римокатолическата църква, които са сухи и затова са включени към "сухите и трошливи продукти" в кодовете с "вредни храни".

Ако нафората бъде включена в списъка с "вредните храни", това може да увеличи цената й с до 50 процента. Здравното министерство все още не е коментирало изнесената информация.

Източник: Двери БГ